Search
Close this search box.

MAK KALEM MOSTARSKA MUZIČKA LISKA OBJAVIO SVOJ DRUGI ALBUM „LUDUS“!

Nakon prvjenca ”Sapere aude”  mostarski kantautor Mak Kalem objavio je svoj novi autorski album koji je snimljen za Lemon production u zagrebačkom NLO studiu.

Mak Kalem je kantautor i pjevač, rođen 1.1.1986 godine u Mostaru (BIH). Prvi album ”Sapere aude”  je izdao 2014 godine sa band-om Jester's Play. Nakon svirki i promocije prvog albuma na festivalima u regionu, band je prestao sa radom. Mak nastavlja dalje i piše svoj drugi,odnosno prvi solo album. Album je izdat 2019 godine pod nazivom ”Ludus”. Kao i prvi album, Ludus je snimljen u Zagrebu (LEMON PRODUCTION, NLO studio) april/maj 2019 godine. Producent albuma je Srđan Sekulović Skansi.

Cover albuma LUDUS

Album  ”Ludus” čini osam pjesama, među kojima je i obrada pjesme Alekse Šantića ”Što te nema”. Mak je uradio prepjev nastojeći što prirodnije adaptirati pjesmu na engleski jezik, što je umjetnički  iskorak hvale vrijedan.

LUDUS su NEW BEGINNING, FOOL'S JOURNEY, UNDER THE WHEEL, MY GIFT TO ALL MOTHERS, WHERE ARE YOU, TRAVELLER, WALKING ON LEAVES, HAPPY END.

Fotografije koje su korištene za omot i naslovnicu albuma, snimila je Tajana Roxy Dedić, poznatija kao Artist At Camera. Vizualni identitet na albumu radili su Ida Dugalić i Mak Kalem.

Mak Kalem

Stil pjevanja ovog mostarskog umjetnika podvodi se pod „independent“ i indu stil koji između ostalog podrazumjeva produciranje muzike neovisno o komercijalnim trendovima, što je proces koji uključuje autonomni, autentični pristup snimanju i objavljivanju muzike, tzv. „uradi-sam“ pristup.

U oktobru ove godine, Mak Kalem je odao počast velikom pjesniku svog grada Aleksi Šantiću, otpjevavši njegovu pjesmu “Što te nema” na engleskom jeziku. Ova obrada je brzo naišla na brojne pozitivne reakcije na društvenim mrežama i u bh. javnosti.

2013.godine je ovu istu pjesmu obradio sa Mostar Sevdah Reunion u jednom drugom maniru, te je ovim novim aranžmanom na engleskom jeziku približio ovu bezvremenu pjesmu World sceni. Album ”Ludus” dostupan je na oficijelnoj stranici www.makkalem.rocks, te na ostalim digitalnim servisima i online store-ovima.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti