Search
Close this search box.

FILOZOFSKI FAKULTET I GOETHE-INSTITUT: DVODNEVNA KONFERENCIJA POVODOM TRIDESET GODINA OD PADA BERLINSKOG ZIDA!

Filozofski fakultet u Sarajevu i Goethe-Institut organizuju dvodnevnu međunarodnu i interdisciplinarnu konferenciju u povodu trideset godina od rušenja Berlinskog zida koja će se održati 28. novembra u Sarajevu. Konferencija će se baviti temom značaja metafore Berlinskog zida prije 30 godina i danas, te njegovog uticaja na muzičke, kulturne i političke tokove.

Katedra za njemačku književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu zajedno s Goethe-Institutom u Sarajevu organizira dvodnevnu, međunarodnu i interdisciplinarnu konferenciju povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida. Šta je ovaj događaj značio za suvremenike i kako ga se danas sjećamo i kakav status on ima u kolektivnoj imaginaciji? Koji narativi i kakve slike su proistekle iz njega, u književnosti, filmu, pop-kulturi, ili u političkom diskursu? Šta je značila metafora zida prije, a šta nakon 1989, i šta ona znači danas? Da li je na djelu, kako tvrdi Jacques Rupnik, jedna vrsta kontrarevolucije protiv obrata iz 1989.godine? Kako se od tada mijenjala „gramatika granice“? Kakvu ulogu simbol zida i podijeljenog Berlina ima za Christu Wolf, Inga Schulzea ili Heinera Müllera, a kakvu za Davida Bowiea ili za rock grupu Pink Floyd?

Berlinski zid

Ovim i drugim pitanjima na konferenciji će se bavit znanstvenici, novinari, filmski i književni kritičari iz BiH, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Portugala, među njima, istaknuti njemački i bosansko-hercegovački germanisti i stručnjaci za savremenu njemačku književnost.

Mjesto i vrijeme: Filozofski fakultet u Sarajevu, sala 30 (Mali amfiteatar) Otvaranje konferencije je predviđeno za četvrtak 28.11.2019. u 16:15, i ona će trajati do 29.11. u 19:00 sati.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti