Search
Close this search box.

KONCERT BUNDESJAZZORCHESTRA & SARAJEVO BIG BAND-A ODUŠEVIO PUBLIKU U SARAJEVU!

13. oktobra, u prostorijama Imperial Brew Society, mnogobrojna publika uživala je u susretu dva big benda, Bundesjazzorkestra, jazz orkestra mladih Savezne Republike Njemačke i Sarajevo Big Banda. Ova poslastica jazz muzike organizovana od strane lokalnog Goethe Instituta i Njemačkog Vijeća za Muziku zajedno sa lokalnim partnerima Brew Imperial Society, Jazz Fest Sarajevo, Muzičke Akademije Sarajevo i kluba Jazzbina . Pored ovog, 14. oktobra su u klubu Jazzbina napravili Jam Session sa lokalnim jazz bandom Sarajevo Jazz Guerilla.

22 mlada muzičara i muzičarke su posjetili  Sarajevo na kraju kratke turneje kroz Albaniju i Crnu Goru. Zajedno sa umjetničkim direktorom i dirigentom Jiggs Whigham priredili su dva koncerta, masterclass i workshop za studente Muzičke Akademije, Srednje muzičke škole i Osnovne muzičke škole Novo Sarajevo. Osim toga, razmijenili su soliste sa  Sarajevo Big Bandom.

Jiggs Whigham & Bundesjazzorkestra

Projektni menadžer orkestra mladih iz Njemačke je saopštio: “Oduševljeni smo Sarajevom kao gradom sa sjajnom publikom koja cijeni jazz muziku, sarajevski koncert je bio kao šlag na torti naše male turneje. Koliko su muzičari i dirigent Jiggs uživali u koncertu u Brew Imperial Society govori i činjenica da su sljedeće večeri ponovo svirali na maloj sceni  u klubu Jazzbina. Mi  želimo da se vratimo u Sarajevo i već  smo u dogovorima sa Sarajevo Big Bandom da se ubrzo nastavi razmjena.”

Bundesjazzorkestra

Jiggs Whigham, nekadašnji solist i prvi trombonist legendarnih Big Band-ova  poput Glenn Miller Orkestra, bivši dirigent BBC Big Banda i sadašnji umjetnički direktor Bundesjazzorkestra, pokazao je interes da sledeće godine odsvira koncert zajedno sa svojim kolegom i dugogodišnjim prijateljem Duškom Gojkovićem  u Sarajevu. “Sarajevo je stvarno inspirativno mjesto i zahvaljujemo se Goethe Institutu u BiH da je prepoznao vrijednost jednog projekta koji podržava mlade muzičare već više od 30 godina. Odlična je bila ideja da se spoje dva big banda i da imamo razmjenu muzičara ta dva orkestra”, izjavio je Jiggs Whigham.

Tayfun Kesgin

Goethe-Institut u Sarajevu već sprema podršku za nekoliko solista iz duvačke sekcije Bundesjazzorkestra koji su planirani da učestvuju na sledećem koncertu Sarajevo Big Banda u decembru ove godine. 

Tayfun Kesgin & Sarajevo Big Band

Direktor Goethe Instituta, gospodin Martin Schumacher je naglasio: „Nama je vrlo važno da kao Goethe Institut predstavimo ne samo kulturu iz Njemačke, već i pokrenemo razmjenu između BiH i Njemače koja će trajati dalje u budućnosti.  To smo upravo uspjeli  sa održanim koncertom BuJazzo. Vrhunac, za mene lično, je bio trosatni masterclass za đake i studente koje je jedan tako legendarni muzičar, pedagog i dirigent, gosp. Whigham ponudio u Sarajevu.  To se ne dešava često, a to ima veliki uticaj na motivaciju i razvoj mladih muzičara.”

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti