Search
Close this search box.

“ZEMAN” OSTVARIO SVOJ CILJ-DOLAZAK SVJETSKE MUZIKE NA DOMAĆU SCENU!

Novopazarci su entuzijastično podržali World Music Fest “Zeman”, festival svjetske muzike koji je trajao 3 dana – 15., 16. i 17. Avgusta, na dvije lokacije. Gradski park Novog Pazara se sastojao od glavne bine na kojoj su se održavali koncerti sve tri noći, dok je Kulturni centar Novog Pazara biO lokacija za radionice.

Na sceni su briljirali umjetnici iz cijele Evrope, a posljednja noć je bila rezervisana za takmičenje u pjevanju “Glas Zemana”.

Zvezdana Novaković & Roya Quartet

World Music Fest “Zeman” je otvoren koncertom Vasila Hadžimanova i Damira Imamovića, koji po prvi put nastupaju zajedno na sceni. Zeman Fest je već poprimio historijske dimenzije. Drugu noć u Novom Pazaru, publika je s oduševljenjem pratila španske zvuke Sentida i turski ambijent Mavi-Siyaha.

Sentido

Radionice obrazovnog karaktera su vodili Antonije Tot (Ilahija i njen istorijski razvoj), Daniel More (Just Listen!) i Damir Imamović (SevdahLab), u radionicama su učestvovali umjetnici, muzičari, kao i novopazarci svih generacija zainteresirani za muzički izražaj.

Adaleta Kadić

Posljednja noć je pripala takmičenju pjevača Glas Zemana. Žiri su činili Damir Imamović, Kenan Mačković, i prošlogodišnja pobjednica Glasa Zemana – Zvezdana Novaković. Nakon nastupa trinaest finalista, žiri je odlučio da prvo mjesto pripada Adeliti Kadić iz Sarajeva, dok su drugo i treće mjesto osvojili Mila Smiljković iz Niša, i Marko Manojlović iz Pirota.

Marko Manojlović

World Music Fest Zeman je osvojio novopazarsku publiku i ostvario jedan od svojih ciljeva – dolazak svjetske muzike na domaću scenu. Festival su podržali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Grad Novi Pazar, Kulturni centar Novi Pazar i Regionalna Televizija Novi Pazar.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti