Search
Close this search box.

ISTAKNUTI IRANSKI MUZIČAR KAYHAN KALHOR DOBITNIK PRESTIŽNE NAGRADE WORLD MUSIC EXPO ZA UMJETNOST!

Za majstorstvo i virtuoznost kamancheh-a, za njegovu čeličnu inovaciju i saradnje u kreiranju uzbudljivih muzičkih numera, te za približavanje klasične perzijske muzičke tradicije cijelom svijetu, Piranha Arts, organizator WOMEX-a sa zadovoljstvom dodjeljuju nagradu WOMEX Artist Award 2019  Kayhan Kalhor (Iran/USA).

Nagradu će primiti na 25.jubilarnom izdanju WOMEX-a u Tamperu, Finska, 27.oktobra, i tom prilikom će Kayhan Kalhor izvesti duo zajedno sa Erdal Erzincan na baglami, što će biti finalni koncert na 19. WOMEX.

Za Kayhan Kalhora kamancheh je njegov glas. Kada svira, on kreira cijeli jedan jezik putem kojeg komunicira sa ljudima širom svijeta, od davnih vremena, ali njegova umjetnost seže i daleko u budućnost.

Kroz cijelu njegovu karijeru, Kalhor je radio sa najboljim muzičarima iz Irana i studirao je narodnu muziku Kurdistana i Khorasana, dopuštajući da svi ovi zvukovi budu dio njegove muzike, od kojih se stvara jedna posebna fuzija.

Na međunarodnoj sceni, Kalhor je najpoznatiji po svojim saradnjama sa muzičarima širom svijet, kao što su: Shujaat Khan, Yo-Yo Ma, Erdal Erzincan and Toumani Diabaté, Kronos Quartet , Brooklyn Rider, Rembrandt Frerichs Trio, i mnogi drugi.

Uoći dodjele ove prestižnog svjetskog priznanja WOMEX Artist Award 2019, Kayhan Kalhor je izjavio sljedeće:

Kayhan Kalhor – Iranski kamanche umjetnik

“Nagrada WOMEX Artist Award za mene mnogo znači. Nagrada je prepoznavanje bogate kulture moje domovine Iran i drevne perzijske umjetnosti koja je voljena širom svijeta. Kako smo svjedoci da se širom svijeta jačaju snage koje promovišu granice i netoleranciju, muzika je ta koja nas spaja i podsjeća na našu humanost koja nam je zajednička. Kao građanin svijeta, ponizan sam zbog ovog priznanja i što stojim uz muzičare koji su primili ovu nagradu ranijih godina.”

Na završnoj ceremoniji WOMEX 19 će također biti dodijeljena nagrada za profesionalnu izvrsnost, te godišnja nagrada Label Award čiji dobitnici će se naknadno objaviti.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti