Search
Close this search box.

“No Borders Orchestra” NA PROPUTOVANJU BALKANOM DOLAZI U SARAJEVO!

Nastavljajući uspješnu turneju po Balkanu tokom ljeta 2018. gudački ansambl „No Borders Orchestra“, praćen i obogaćen udaraljkama i elektronskim zvukom, u ljeto 2019 slijedi još jednu međunarodnu turneju po zapadnom Balkanu i Europi pod nazivom “B Matinee”.

Ovaj projekt, čije ime sugeriše nove početke, objedinjuje savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu. Na programu su porudžbine „ No Borders Orchestra“, nova djela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovska iz Skoplja, Drinor Zymberija iz Prištine, Davor Branimira Vincze-a iz Zagreba, Danijel Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda.

Ove nove, savremene, eksperimentalne kompozicije inspirirane su Berghainom, poznatim Berlinskim klubom, a svoj muzički performans održat će 1. avgusta ove godine u Cinemas Sloga u Sarajevu sa početkom u 21 h.

Rusmir Piknjać

Mali Mozart Sarajevo je partner NBO B-Matinée turneje 2019, a Rusmir Piknjač je predstavnik NBO-a u BiH, koji je za DertMusic povodom ovog muzičkog performansa izjavio: Važnost komuniciranja i uzajamne saradnje kroz promovisanje ovog projekta i kompozicija mladih kompozitora iz zemalja zapadnog Balkana je od iznimne važnosti za naše mlade i naše okruženje. “Cilj projekta je njihovo zajedničko stvaralaštvo i uvid u rad u njihovim sredinama, kao i mogućnost izvođenja vlastitih kompozicija ne samo lokalno, nego i šire u regionu i Evropi”.

No Borders Orcestar

Turneja B Matinee 2019 takođe obilježava trideset godina od pada Berlinskog zida i slavi rušenje zidova između klasične i klupske muzike.

Komunicirajući sa savremenim techno zvukom, ovi kompozitori kombinuju žanrove, prevazilazeći granice između različitih muzičkih stilova. Rezultat je novi i svježi zvuk koji nema granica i koji slavi nove puteve i mogućnosti.

No Borders Orchestra čine najbolji profesionalni muzičari iz svih zemalja zapadnog Balkana. Misija NBO počiva na dvije osnove – stvaranju izvrsne muzike i sveobuhvatnoj svijesti o društvu. Kao potvrdu vrhunskog umjetničkog kvaliteta, No Borders Orchestra je jedini ansambl sa ovih prostora koji je sklopio ekskluzivni ugovor sa Universal Music. Prvi CD NBO pod nazivom “The Opening” je 2015. izdao Deutsche Grammophon, najprestižniji svjetski brand u klasičnoj muzici.

Tour NBO Balkan Season 2019 – B Matinee  28. July, Tivat, PMYC Pool, 30. July, Prizren, Lumbardhi Stage, 1.August, Sarajevo , Cinemas Sloga, 19. September, Maribor, Maribor Festival, 20. September, Zagreb, Lauba, 22. September, Bolgrade, Drugstore, 24. September, Berlin, Berghain, Month of Contemporary Music.

Oznake: WORLD MUSIC
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti