Search
Close this search box.

SA BIJELE TABIJE ĆE SE ODASLATI PORUKA “TRI PISMA IZ SARAJEVA” KAO CIVILIZACIJSKI URNEK ZA CIJELI SVIJET!

Koncertom “Tri pisma iz Sarajeva” Goran Bregović iz Sarajeva svijetu šalje snažnu poruku da suživot i tolerancija na ovim prostorima nisu samo stvar želje i htijenja, nego neminovnost, ali i stvarnost, jer oduvijek se živjelo, živi se i živjet će se.

Uz veliki simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije (59 muzičara), sa horom i orkestrom Gorana Bregovića (35 članova) nastupit će vrhunski violinisti: Gershon Leizerson iz Tel Aviva, Zied Zouari iz Tunisa i Mirjana Nešković iz Beograda. Specijalni gost u programu je izvorna grupa „Sifet & Mehmed“ iz Živinica. Muziku je komponovao Goran Bregović, a riječ je o muzici koja spaja različite kulture (kršćansku, jevrejsku i orijentalnu) i na karakterističan način predstavlja zvukove našeg podneblja, gdje se susreću istok i zapad.

Preteča Goranovoj filozofiji koju on baštini u svom identitetu, a koja je kapitalizirana u „Tri pisma iz Sarajeva“ je zasigurno kultni video “Sarajevo u podne”, koji se pojavljuje početkom 90–ih godina prošlog stoljeća, uoči agresije na Bosnu i Hercegovinu gdje Goran Bregović uz mješavinu zvona sa sarajevskih crkava, sinagoga i ezanima džamija govori o toj ljepoti i sudaranju triju monoteističkih religija: pravoslavlja, katoličanstva i islama, kao prednosti koje Sarajevo posjeduje vjekovima.

Specijalni gost u programu je izvorna grupa „Sifet & Mehmed“ iz Živinica.

Koncert „Tri pisma iz Sarajeva“ premijerno je izveden oktobra 2017. godine u Parizu u bazilici Saint Denis uz muzičku pratnju „L'Orchestre national d'Île de France“, nakon čega je izvođen u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta, u Londonu, Pragu, Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Chile, Meksiko Siti, San Francisku, Moskvi, Minsku, Kišenjevu, Sidneju, Istanbulu, Madridu, Zagrebu, Beogradu, Podgorici, Skoplju, a 9. juna ove godine će biti izveden i u Ljubljani, tako da će sarajevski koncert 24. augusta na Bijeloj tabiji biti svojevrsna kruna svjetskoj turneji „Tri pisma iz Sarajeva“.
Koncert „Tri pisma iz Sarajeva“ dogodit će se 24. augusta 2019.godine u prostoru stare tvrđave iz turskog vakta “Bijeloj tabiji” na Vratniku, karte možet obezbjediti putem online sistema  prodaje kupikartu.ba

Oznake: WORLD MUSIC
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti