Search
Close this search box.

DRUGO IZDANJE WORLD MUSIC FESTA “ZEMAN” POZICIONIRA NOVI PAZAR U PRESTIŽNE FESTIVALSKE GRADOVE, IMAMOVIĆ & HADŽIMANOV ZAJEDNO NA STAGEU!

World Music Fest je trodnevna avangarda svjetskih muzičkih baština koja će se dešavati 15, 16. i 17. augusta 2019. godine u Novom Pazaru.

Muzički festival World Music Fest “Zeman” je jedan od namlađih festivala u regionu, rodivši se tek prošle godine. Ipak, ove godine donosi čulno sinergičan sadržaj – četiri koncerta, tri interaktivne radionice, kao i takmičenje “Glas Zemana” koji će se održavati posljednji dan Festivala.

World Music Fest “Zeman” će biti otvoren koncertom Damira Imamovića i Vasila Hadžimanova 15. augusta u 20h, u Gradskom parku kod Kule Motrilje.

Sarajevski sevdalija Damir Imamović i beogradski džezer Vasil Hadžimanov već nekoliko decenija na vrhu su lista najpoželjnijih gostiju svakog festivala. Ovog ljeta će po prvi put izaći na scenu zajedno i to na otvaranju World Music Festivala Zeman.

Plakat World Music Fest “Zeman”

Festivalu se pridružuje slovenačka grupa Sentido, s izvrsnim plesnim i muzičkim nastupom  flamenka sa elementima jazz i etno muzike. Treći muzički nastup umjetnika iz Ankare, Mavi Siyah pod nazivom “Od Andaluzije do Anadolije” predstavlja sintezu flamenka i tradicionalne turske narodne muzike.

Ono što World Music Fest Zeman čini još interesantnijim su ovogodišnje muzičke radionice. SevdahLab koju će voditi Damir Imamović, je obrazovni projekat posvećen istoriji i estetici, započet 2010. godine, putujući “laboratorij sevdaha” koji je obišao svijet. Just Listen je druga radionica Festa, koju će voditi Daniel More, a baviti će se muzikom, improvizacijom i meditacijom. Treću radionicu Ilahija i njen istorijski razvoj će voditi Antonije Tot. Glavna tema ove radionice su istorijski put ilahije kroz različita podneblja i kulture, i raznolikost muzičkih izraza u kojima je na tom putu njena poruka našla svoj glas.

U sklopu World Music Fest Zeman će se održavati i takmičenje Glas Zemana 17.8. a nakon takmičenja, novopazarskoj publici će se po drugi put predstaviti prošlogodišnja pobjednica takmičenja Zvezdana Novaković iz Slovenije uz pratnju kvarteta saksofona Roya Quartet. Zajedno uz Zvezdanin glas će spojiti zvuke saksofona kroz moderne jazz harmonije.

Program World Music Festa ove godine donosi svjetski muzički zanos građanima Novog Pazara, Srbije, ali i cijeloj regiji. Pozivamo vas da nam se pridružite kao ljubitelji izvanrednih muzičkih performansa tradicije i modernog stvaralaštva.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti