Search
Close this search box.

BEOGRADSKI SASTAV “WHITE RABBIT” DAJE PODRŠKU NAPAĆENIM MUSLIMANSKIM IZBJEGLICAMA, NOVIM SPOTOM “THE QUR’AN”!

Veliki Drak se ponovo oglašava! Sama po sebi to je vijest koja bi morala da uzbudi davno zapretene duhove fanova krovnih nivoa jugoslovenske psihodelije druge polovine ‘70-tih godina prošlog vijeka.

Draško Nikodijević bio je centralna figura izgradnje antologijskog debi albuma beogradske grupe Igra Staklenih Perli, a baš kao svojevremeno legendarni Sid Baret (Pink Floyd) nakon izvjesnog vremena (1983) otisnuo se u svoju beskrajnu avanturu znanu kao WHITE RABBIT BAND. Imao je bezbroj burnih dana od tada, herojskih muzičkih poduhvata, uspona i padova, a kontinuitet mu je neprekidno sudbonosno izmicao… sve do posljednjih godinu dana!

“The Qur’ an”

Nakon prvog, prošlogodišnjeg, oktobarskog oglašavanja video singlom “The Rain” Drak i ekipa već imaju novi audio-vizuelni rad na temu “The Qur'an”, koji je Draško, inače profesionalni prevodilac i poliglot, otpjevao na arapskom jeziku. Spot je kreativno djelo Igora Panića – Zigija. Ovim društveno-angažiranim singlom “The Qur’an” WHITE RABBIT BAND ukazuje na licemjerstvo i nepravdu kojoj svakodnevno svjedočimo, a koja se provodi nad muslimanskim izbjeglicama na tlu Evrope i širom svijeta.

Video spot nas vodi kroz porušena zgarišta Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja iz kojih ljidi bježe u potrazi za mirom, sigurnošću i životom dostojnim čovjeka kojem svi težimo. Globalizacija koju danas živimo ubija empatiju i saosjećanje prema ljudima u nevolji, i promoviše dvostruke aršine gdje je nečiji život vrijedniji od drugog.

Drak svoje novo djelo komentariše na jedinstven način:

jedino što imam da kažem jeste da je pesma nastala kao emotivna reakcija na stotine hiljada izbeglica, većinom muslimana, koji su protutnjali Evropom peške bežeći od rata. Takođe bih dodao da mislim da je svet bez razmišljanja ponudio miliarde dolara da se obnovi krov Notrdama u Parizu, dok je pritom zanemareno koliko je stotina džamija uništeno samo u ratu u Siriji, a o tome ni reči ni dolara. Uostalom, cela ta priča oko prikupljanja para za Notrdam mi izgleda namešteno, jer, koliko znam, jedan objekat te veličine u centru Pariza mora biti 100% osiguran od požara, tako da se pitam gde su otišle sve te pare? Pita se Dark !?

Pjesma “The Qur'an” će se uskoro naći na studijskom albumu radnog naziva „Ek-a-tattwa“, urađenom u ‘Sonic Ant’ studiju, u Makrešanu kod Kruševca. Produkciju potpisuje još jedna beogradska muzička legenda – Dejan “RastaDroid” Stanisavljević.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti