Search
Close this search box.

UMJETNICI PALESTINE POZVALI NA BOJKOT EUROSONGA SVIRAJUĆI NA RUŠEVINAMA GAZE!

Palestinski umjetnici održali koncert na ruševinama kuće koja je srušena u bombardovanju izraelskih aviona i tako poslali jedinstvenu i potresnu poruku cijelom svijetu da ne budu saučesnici u okupaciji i uništavanju jedne zemlje i ubijanju nevinog stanovništva u 21.stoljeću.

Palestinci okupirane Gaze danas su objavili “Gaza Messages” koja poziva na bojkot takmičenja za pjesmu Evrope koje će se održati u Izraelu, u periodu od 14. do 18. maja.

Kako bi poslali ovu potresnu poruku, Jusoor International Communications grupa je održala koncert na ruševinama kuće Abur Amar porodice koja je bombardovana od izraelskih aviona u napadima 4.-6. maja.

Kamel Musallam, koordinator grupe kaže da je poruka veoma jasna i da se šalje SAD-u i generalno Zapadu, da ne budu dio okupacije.

Podsjetimo, Eurosong će se održati u Tel Avivu, na mjestu koje je izgrađeno na temeljima palestinskog sela koje je okupirano još davne 1948. godine, kroz okupaciju izraelskih snaga i dobro skrivan genocide, agresija i etničko čišćenje.

Koncetni performan Umjetnika na ruševimama u Gazi

Nakon tako okrutne historije, sada se na tom istom mjestu održava takmičenje za pjesmu Evrope koje bi trebalo da slavi demokratiju i slobodu.

Među umjetnicima koji su učestvovali u slanju ove poruke je i majka Razan Al-Najjara, koja je bila pogođena od izraelskog snajpera.

Mnogi muzičari su već podržali bojkot Eurosonga poput:  LordeLana Del Rey, Roger Waters, Annie Lennox, i Brian Eno, koji je napisao pismo u Guardian-u o bojkotu Eurosonga.

Pray for Gaza

Izrael je indirektno odgovorio na ove pozive na bojkot, kroz PR kampanju koja direktno targetira pojedince koji su iskazali podršku ili simpatije prema ovom pokretu bojkota Eurosonga. Tako na primjer, posjetioce web portala www.boycottEurovision.net pri samom logiranju dočekuje poruka: “Welcome to the true story of BDS: Beautiful, Diverse, Sensational Israel.”  Na ovaj način, PR kampanja Izraela je praktično hakirala stranicu koja je bila namijenjena za bojkot EuroSonga i zloupotrijebila njenu platformu za prezentaciju vlastitih poruka, što se može smatrati nedopustivim nasrtanjem na slobodu Internet prostora.

Muzika i umjetnost su kroz historiju bili sredstvo za promovisanje univerzalnih vrijednosti čovječantsva. Nažalost, nedovoljno često je muzika korištena kao medij i za borbu za istinu, pravdu i prava ugroženih i potlačenih. U ovom slučaju se desilo upravo to, društveno-angažirana muzika okupirane Palestina oličena u pokretu bojkota EuroSonga je nastala kao samo jedna u nizu njihovih borbi koje traju od 1948. godine, za vlastiti opstanak pod okupacijom i najmonstruoznijim zločinima izraelske države. Ona također ukazuje na svo licemjerstvo svijeta koji nijemo posmatra nestanak jedne države Palestine i njenog naroda pred očima cijelog čovječanstva koje će pratiti muzičke performanse EuroSonga ignorišući

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti