Search
Close this search box.

U ATELJEU FIGURE PROMOVISAN ALBUM “SINAN ALIMANOVIĆ TRIO – LIVE IN SKENDERIJA”

U sarajevskom Ateljeu Figure protekle subote održana promocija novog jazz albuma pod nazivom “Sinan Alimanović Trio – Live in Skenderija”


Photo by Damir Ćumurović, promocija albuma

“Sinan Alimanović Trio – Live in Skenderija” je šesti nosač zvuka pod umjetničkim vodstvom višestruko nagrađivanog jazz pijaniste, kompozitora, dirigenta, aranžera, bandleadera i profesora Sinana Alimanovića.

O albumu su na promociji govorili: Sinan Alimanović – pijanist i bandleader, Dinko Šimunović – kontrabasist, Zlatan Mujkić – profesor, pijanist i Haris Ljumanović – inženjer zvuka. Moderatorica promocije, kao i umjetnička producentica albuma, Lejla Alimanović, istakla je da bogata mreža Alimanovićevog trija povezuje evropsko muzičko nasljeđe sa elementima savremene umjetničke muzike, što rezultira otkrovenjem muzičkog svetog gralasvetog groovea.

Zlatan Mujkić – profesor, pijanist primijetio je da umjetnike iz našeg okruženja često posmatramo nesvjesni njihove veličine ili da njihovu veličinu spoznamo tek onda kad ona dobije potvrdu u ‘bijelom svijetu’. Mujkić je također naglasio da je Sinan Alimanović neumoran u istraživanju novih načina interpretacije i reharmonizacije jazz standarda, te je da svojim predanim radom na očuvanju jazz tradicije utro put mnogim mladim jazz muzičarima u BiH.


Photo by Damir Ćumurović, promocija albuma

Album “Live in Skenderija” je snimak live koncerta koji je održan 07. aprila, 2007. godine u Domu mladih – Skenderija. Nakon dvanaest godina, uz podršku Minstarstva kulture i sporta KS i ministra Mirvada Kurića, snimak uspješnog jazz koncerta je dokumentovan u vidu kompakt diska i ostaje da svjedoči o kontinuitetu jazza u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Muzičku postavu Sinan Alimanović Trija čine: Sinan Alimanović – klavir, Ratko Divjak – bubanj, Dinko Šimunović – kontrabas. Album su snimili: Goran Prsić i Medih Sakić. Za monitoring su bili zaduženi: Alen Ekmečić i Pero Stipić. Asistent inženjera zvuka bio je Antun Marković – Tuna, dok je inženjer zvuka bio Haris Ljumanović. Ljumanović je i izvršni producent albuma, te je zajedno uz Sinana Alimanovića i muzički producent. Album je izdala izdavačka kuća ŠDC, dok je dizajner CD omota Samir Plasto.

Nakon predstavljanja CD-a publika je mogla uživati u muzičkom bloku simbolično nazvanom “Live in Figure”, na kojem su nastupili: Sinan Alimanović – klavir, Dinko Šimunović – kontrabas, Jasmin Avdagić – bubanj i Lejla Alimanović – glas. Promocija je realizirana u kooprodukciji Ateljea Figure i platforme za promociju književnosti i muzike Blue Quote. Accent 4;

Photo by Damir Ćumurović, promocija albuma
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti