Search
Close this search box.

“MOSTAR SEVDAH REUNION” PREDSTAVIO NOĆ SEVDAHA SA SVOJA DVA NOVA VOKALA ANTONIJOM BATINIĆ I MILUTINOM SRETENOVIĆEM-SRETOM!

U Narodnom studiju Muzičke produkcije BHRT – a u utorak je održan koncert majstora melanholije, Mostar Sevdah Reuniona koji je sarajevskoj publiici predstavio svoj “Balkanski blues” i učinio ovu večer posebnom za sve one koji su prisustvovali ovom live nesvakidašnjem umjetničkom performansu.

Ovaj koncert je bio susret sa sarajevskom publikom nakon dužeg vremena, te je to bila odlična prilika da se predstave njihova dva nova vokala Milutin Sretenović – Sreta i Antonija Batinić  koji su svojom pojavom i harizmom osvojili srca publike koja je željno iščekivala dobro poznate taktove majstora melanholije. 

Koncertni performans otvorila je Antonija sa pjesmom “Mostarski dućani”, a zatim su slijedile “Lijepa Hajrija” i “Mene majka jednu ima”. 

Mostar Sevdah Reunion je muzički sastav iz Mostara, čiji je muzički izražaj mix sevdaha u modernim aranžmanima. Repertoar sadrži 15 pjesama u posebnim aranžmanima na „MSR način” što je popularni termin koji muzički kritičari često koriste u dočaravanju onaga što ovaj sastav donosi u konačnici. Sastav čine Mišo Petrović (gitara), Sandi Duraković (gitara), Nermin Alukić (vokal), Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (glasovir) i Senad Trnovac (bubnjevi).

Narodni studio MPBHRT – a

Na stage-u BHRT-a su se smjenjivala sjajna dva vokala kao spoj mladalačkog zanosa, emocije i iskustva. Antonijin energični osebujni glas, emocija i njena posvećenost muzici podsjetili su nas na muzičke ikone poput Ljiljane Buttler, ali i Adele.

Sa druge strane, Sretina unikatna boja glasa ima posebnu čar, posebno kada je otpjevao pjesme od Tome Zdravkovića “Ja sreće nemam”, ali i Šabana Bajramovića. Sreta je otpjevao autorsku pjesmu “Daj mi Bože krila” sa njihovog novog albuma “Sreta-The Balkan Autumn” i ponovo oduševio publiku svojim maestralnim glasom.

Pored ovih, publika je imala priliku uživati i u  izvedbama „Čudna jada”, „Noćas mi srce pati”, „Moj dilbere”, “Srdo moja”, “Grana od bora”, “Mito bekrijo”, “Hej jasmine”, i druge.

Mostar SevdahReunion Antonija Batinić i Miiltin Sretenović – Sreta NS BHRT – a

Za DertMusic, nakon koncerta Antonija Batinić prenosi svoje impresije kazavši: “Teško je pronaći najbolje riječi da opišemo emociju koju smo dobili od ove divne publike. Sve u svemu, mogu reći da je ovo bilo jedno divno iskustvo, i drago mi je da su ljudi osjetili našu energiju.” Na naš upit da prokomentariše pjesme poznatih muzičkih legendi, poput Silvane Armenulić, Antonija je kazala:” To su pjesme koje govore o svakodnevnim životni situacijama, svi smo se nekad našli u stihovima tih pjesama, i ja osobno uspjevam doživjeti tu pjesmu kao svoju i prenijeti je publici.”

Sreta je također sa nama podijelio svoje utiske: “Ja sam više nego oduševljen, kad god sam u Sarajevu i Mostaru, ja sam sretan čovek. Ovde imam mnogo prijatelja, dragih ljudi, publika prihvata ovo što mi radimo, tu nema foliranja, ili vrediš ili ne, tako je u muzici. “

Na naš upit da prokomentariše kako je došlo do saradnje sa MSR, Sreta kaže: “Do saradnje je došlo preko emisije Nikad nije kasno, gde sam ja otvorio prvi serijal, i tako su me čuli, pitali da li me interesuje saradnja, jer im je trebao takav glas, pošto ja pevam Šabana, Tomu koji vrede na ovoj balkanskoj sceni. Osećaj dok pjevam pjesme ovih legendi je težak, tužan zbog toga što pevaš nečije pjesme koji su mnogo vredili, ali ih više nema, ali to je tako. Ne možeš drugačije da ih doživiš nego tako.”

Koncert se mogao pratiti uživo na BH radiju1, putem YouTube live linka na kanalu Muzičke produkcije BHRT.  Koncert je snimljen, a nakon finalne obrade i montaže gledaoci će isti moći pratiti uskoro u programu BHT1.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti