Deset godina od smrti Omera Pobrića!

19 Jan 2020 Sunday
-
19 Jan 2020 Sunday

Deset godina od smrti Omera Pobrića!

Time
11:00 am

Pod pokroviteljstvom općina Visoko i Tešanj načelnice Amre Babić i Suada Huskića u ova dva grada obilježit će se deseta godišnjica od smrti velikana sevdalinke Omera Pobrića.

Omer Pobrić, osnivač je Instituta sevdaha, rođen je u Tešnju 8. avgusta 1945. godine.

Ove godine, u povodu desete godišnjice od smrti ovog velikana sevdaha ove dvije općine Tešanj u kojoj je rođen, i Visoko u kojoj je proveo glavninu svog života organizuju manifestaciju sječanja na čovjeka koji je dao veliki doprinos očuvanju sevdalinke kroz interpretaciju, a i kroz osnivanje Instituta Sevdaha.

Sa radošću objavljujem da su se načelnica Općine Visoko Amra Babić i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić odazvali na inicijativu da se u ove dva grada obilježi deseta godišnjica smrti velikana sevdalinke Omera Pobrića.

Manifestacija se održava u tešanjskom Centru za kulturu u nedjelju 19.01., u 11 sati, a u visočkom Centru za kulturu, istog dana, u 18 sati.

Plakat za Tešanj je već objavljen, a u Visokom će na obilježavanju učestvovati prof. dr. Selma Rizvić, koja će govoriti o našem projektu digitalizacije kulture sevdaha, ali i ostavštine Omera Pobrića, te reditelj Ahmed Imamović, za kojega je malo znano da je do pred rat bio asistent Omera Pobrića. Obje manifestacije će sevdalinkom i besjedom pratiti najbolji Omerov učenik, etnomuzikolog Damir Galijašević.

Iz pozicije u kojoj se zamalo dogodilo da deseta godišnjica smrti Omera Pobrića prođe u tišini, iz organizacionog odbora za dertmusic Fatmir Alispahić kaže: “Uspjeli smo, zajedničkim snagama, napraviti program kakav zavređuju hajrovi koje nam je ostavio velikan sevdalinke.

Lijepo nas je vidjeti ovako složne i odlučne. Omer to zaslužuje”.