ALJA PETRIC & DAMJAN STANIŠIĆ

ALJA PETRIC & DAMJAN STANIŠIĆ
Birth name
ALJA PETRIC & DAMJAN STANIŠIĆ
Birthplace
Ljubljana
Years active
2014

ALJA PETRIC je arhitekta koja je crtanje zgrada zamenila crtanjem melodija na notnom papiru. Studira jazz pjevanje na Konservatoriju za glazbo u Klafenfurtu. Na muzički put je pošla sa obrazovanjem i saradnjom sa različitim muzičarima koji sviraju jazz i etno muziku. U umetničkom izražavanju sarađuje sa slovenačkim umetnicima, kao što su Tina Čeh (duo Kalliope) i Dejan Berden i JunesHelen.

Takođe, Alja proučava zvuk i istražuje vibracije gonga, kao i terapeutske učinke muzike na čoveka. Priređuje svakonedeljne zvučno-opuštajuće kupke sa izvornim instrumentima, zvučne radionice za decu i sarađuje sa piscem bajki Andrejom Časar sa kojom izvodi muzičko-bajkovite priredbe/performanse.
Zbog ljubavi prema muzici i stalne želje za napredovanjem u tom području, bilo je samo pitanje trenutka, kada i gde će se Aljin skriveni svileni glas sresti sa magijom muzičkih predela gitarskog virtouza Damjana Stanišića. Kada se to desilo, predeo uz reku Muru obasjala je svetlost koja se širi sa neba na sve strane.

 

DAMJAN STANIŠIĆ  je svojim idejama, posebnim pristupom i bogatim znanjem snažno uticao na kvalitet pedagoškog rada i sviranja gitare u Sloveniji.

Magistrirao je u Beogradu. Koncertno je aktivan kao solista i kao član kamernih grupa (Edin Karamazov, Amadej Herzog, Melanija Gradečak, Cveto Kobal, Saša Vasić …). Nastupa na festivalima. U protekloj deceniji imao je više od 300 koncerata. Sudeluje i u literarno-muzičkim projektima (Štefan Kardoš, …). Bio je začetnik i idejni vođa Murskog festivala gitare. U Sloveniji i inostranstvu vodi masterclasse a njegovi učenici su dobitnici brojnih nagrada.

„Bilo ko, gledajući i slušajući ovog glasnika nove estetike u muzičkom i zvukovnom smislu, pomisli na izvornu i prisnu muzičku Ljubav. Magičan je njegov dodir sa gitarom. Čak i ako žmurite, vidite gospođu Muziku i Umetnika, bezuslovno predanog Umetnosti.”