Search
Close this search box.

21. IZDANJE SALAM ORIENT FESTIVALA 5.-14. MAJ 2023.

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo novo festivalsko izdanje Salam Orienta od 5. do 14. maja ponovo ćemo predstavljati muziku, umjetnost i kulturu na različitim mjestima u Beču.

Festival Salam Orient kroz vrijeme sazrijeva na novim idejama i impulsima, organizatori su oduševljeni što po prvi put ove godine, kao gostujućeg umjetničkog direktora  imaju virtuoza na oudu, Orwa Saleha. Kao muzičar i posjetilac festivala, Orwa Saleh je oduvjek je bio veliki pobornik festival Salam  Orienta. Sa svojim ansamblom i duom Basma Jabr & Orwa Saleh već je odsvirao nezaboravne koncerte na festivalu. Tim više su zadovoljni što zajedno s njim mogu osmisliti program za 2023. godinu. Iz organizacije najavljuju kako jedva čekaju da uskoro predstave novi program!

Orwa Saleh

Iako nije najavljen program festival, Salam Orient najavljuje učešće dva sjajna ansambla: Fatoumata Diawara & Band “Maliba” i Aynur.

“Maliba” je omaž kulturi i borbi jednog naroda.U ovom kolosalnom projektu, posvećenom očuvanju rukopisa Timbuktu svjetske baštine, najinovativnije tehnologije susreću se sa blagom afričke civilizacije, izraženim u muzici i kreativnosti Fatoumate Diawara.

„Ovaj projekat mi mnogo znači. Velika je čast biti uključen u zaštitu rukopisa Timbuktua. Uslovi za muškarce i žene u Maliju su veoma različiti i važno je da žena bude uključena u očuvanje ove kulture. Nevjerovatno je biti dio i osjećam se kao san. Tako sam ponosna i sretna. Veoma sam vezana za prošlost mojih predaka. Mnoge slike i ideje koje koristim pojavljuju se u mojim snovima u kojima sanjam o svojim precima. Prilika da doprinesem zaštiti kulturnog naslijeđa mojih predaka je nešto posebno za mene“, objašnjava Fatoumata Diawara.

S druge strane, zahvaljujući očuvanju i hrabroj reinterpretaciji kurdske narodne muzike, Aynur se smatra jednim od najvažnijih glasova u svojoj domovini. Svojom sofisticiranom mješavinom muzičkih motiva svojih kurdskih korjena, džeza i zapadnih trendova, pjevačica dopire do publike u različitim generacijama i kulturama širom svijeta. Njena pjesma Keçe Kurdan iz 2005. godine postala je simbol njenog duha otpora i njene solidarnosti sa ugroženim grupama: kao poziv ženama da se bore protiv svog ugnjetavanja, u početku je čak bila zabranjena u Turskoj.

Aynur iza sebe ima sedam uspješnih albuma, nekoliko muzičkih nagrada i saradnju sa međunarodnim umjetnicima. Na kraju, ali ne i najmanje važno, učešće u muzičkom filmu Fatiha Akina “Prelazak mosta – Zvuk Istanbula” učinilo je Aynur poznatom milionskoj publici.

Festival Salam Orient je manifestacija koja je posvećena umjetnosti i kulturi Bliskog istoka i regija pod arapskim uticajem širom svijeta, sa fokusom je na umjetnosti i kulturi od Andaluzije, Magreba, zapadne i istočne Afrike do Bliskog istoka i Azije. Cilj je prezentovati i približiti tradicionalnu savremenu muziku, kao i književnost, umjetnost i ples. Sve to će biti predstavljeno i ove godine na dvonedjeljnom festivalu u Beču.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti