Search
Close this search box.

1. MART / BOGAT PROGRAM POVODOM DANA NEZAVISNOSTI U ORGANIZACIJI BKC- a!

Povodom 1. Marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine u srijedu, 01. 03. 2023. godine, u sarajevskom BKC-u bit će održan niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje. Programi se održavaju u organizaciji JU „Bosanski kulturni centar KS“, generalni pokrovitelj manifestacije je Vlada Kantona Sarajevo.

Program počinje u srijedu 01. 03. u 11,00 sati, u galeriji BKC-a dječijom predstavom pod nazivom „Gdje se krije svijet čarolije“. U predstavi glume: Ana Tikvić i Kemal Čebo, autor i režiser je Dževad Hadžić. U programu učestvuje Mirsad Abdagić-Kike, koji je ujedno i autor muzike, dok je aranžman pisao Damir Arslanagić. Song „Prijatelji“ je otpjevala Mirna Jogunčić, dok je scenografiju radila Džejlana Karaman-Pašić.  Za plesnu koreografiju biće zadužen Baletni studio „Aurora“ – KUD Baščaršija.

Program je namijenjenim našim najmlađim sugrađanima, djeci Sarajeva, ali i svima ostalim raspoloženim za zabavu i druženje. Nakon predstave bit će dodijeljene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola KS za dostavljene likovne i literarne radove na temu ”Zemljo moja”.Siže predstave „Gdje se krije svijet čarolije  – „Djeca su nezadovoljna jer misle da nešto propuštaju i pitaju se gdje je taj svijet čarolije. Nakon niza avantura na kraju saznaju da je čarolija u njima, da oni stvaraju svoju čaroliju u sebi, druženjem sa svojom porodicom, prijateljima, u svom okruženju, kroz svoja djela, učenjem i sazrijevanjem“.

U drugom dijelu programa obilježavanja 1. Marta, u BKC-u istovremeno će se održavati nekoliko događaja, koji će se unutar zgrade prenositi putem videoekrana.Od 20 do 24 sata, u Atriju (u prizemlju zgrade) će biti organizovano druženje i DJ zabava na kojoj će za posjetioce funk, soul, oldshool hip-hop i modernu elektroničku muziku birati bh DJ i muzički producent Nenad Kovačević, alias Audio InFunktion.

Audio InFunktion je DJ istančanog ukusa, vrsni poznavatelj starije muzike (funk, soul, oldskool hip-hop), isto koliko i recentnih stilova moderne elektroničke muzike. U neprestanom istrazivanju različitih muzičkih žanrova, Audio InFunktion nesmetano plovi između old school i modernih beatova i publici iznosi najbolje od oba svijeta. Dugogodišnji rad u vlastitom studiju i nepogrešivi DJ nastupi lansirali su ga među festivale poput Sonar Festival (Barcelona), Berlin Film Festival, Terraneo Festival, Southern Soul Festival, Sarajevo Jazz Festival, i mnogih drugih. Nastupao je širom Europe, Australije, te na kompletnom prostoru ex Yu. Više od 15 godina producira radijske emisije, trenutno je u radijskom eteru kroz Red Bull Radio Show koji se emituje sedmično na talasima Radija Sarajevo. Radio je muziku i sound design za više pozorišnih predstava, kratkih, dokumentarnih i crtanih filmova, kao i produkciju za bandove, solo artiste, TV i Radio.

Nenad Kovačević, alias Audio InFunktion, je muzički producent, sound designer, radijski urednik i DJ iz Sarajeva, BiH. Uspješno se bavi audio produkcijom, komponovanjem & sound designom već duži niz godina. Radio je muziku i sound design za više pozorišnih predstava, kratkih filmova, dokumentarnih filmova, crtanih filmova, kao i produkciju za bandove, solo artiste, TV i Radio.

Tokom karijere koja traje već skoro 20 godina uspješno se bavio različitim segmentima muzke. Od komponovanja muzike i sound design-a na predstavama u režiji Dine Mustafića “Vrli novi svijet” i “Samo nek ne puca” u Pozorištu Mladih, pa sve do sound designa i muzike za višestruko nagrađivani dokumentarni film Tarika Hodžića «Scream for me Sarajevo» sa Bruce Dickinson-om iz Iron Maiden banda u glavnoj ulozi. Ovo su samo neki od uspješnih projekata koji stoje iza ovog umjetnika.

U isto vrijeme, u Velikoj dvorani i Galeriji BKC-a, u 18,45 sati, će početi  svečani tematski dio programa koji je povodom 1. Marta, jednog od najznačajnijih historijskih datuma Bosne i Hercegovine, osmislio i uživo će sa pozornice iz velike dvorane BKC-a uz prisustvo publike voditi doajen bh novinarstva, Senad Hadžifejzović, zajedno sa svojim specijalnim gostima. Značajnim i istaknutim imenima iz društvenog i javnog života Bosne i Hercegovine. Program će se uživo uz prisustvo publike istovremeno održavati u Velikoj dvorani i Galeriji BKC-a. Voditelji, uvaženi gosti, pjevači i muzičari iz Galerije BKC-a će se putem video ekrana direktno uključivati u program koji će se odvijati u Velikoj dvorani. Nekoliko eminentnih voditeljskih imena, vodit će razgovore sa mnogobrojnim reprezentativnim gostima iz svijeta muzike, glume, politike, novinarstva, književnosti, univerzitetskim profesorima itd. koji su u tom vremenu bili direktni učesnici značajnih historijskih događaja za Bosnu i Hercegovinu i koji će se ovom prilikom prisjećati najupečatljivijihj momenata vezanih za 1. Mart.

Ovaj svečani program u Velikoj dvorani i Galeriji BKC-a će se održavati uz prisustvo publiketrajat će od 18,45 do 20,30 sati, a prenosit će se i uživo putem Face televizije u specijalnom izdanju Centralnog dnevnika sa Senadom Hažifejzovićem, te putem programa TVSA.Senad Hadžifejzović, bosanskohercegovački novinar, rođen je 1962. godine u Sjenici.  Studirao je novinarstvo na Fakultetima političkih nauka u Beogradu i Sarajevu, a diplomirao je u Sarajevu 1984. godine. Njegov prvi tekst objavljen je 1974. godine. Radio je u brojnim medijima kao reporter, voditelj i urednik. Prvi televizijski talk-show u Jugoslaviji pokrenuo je 1990. pod nazivom “HadžiFace to Face“. Bio je najmlađi urednik Dnevnika, centralne informativne emisije Televizije Sarajevo. Tri godine radio je kao dopisnik francuskog radija RFI. Glavni urednik Informativnog programa TVBiH postaje 1996. godine, a dvije godine kasnije imenovan je za glavnog i odgovornog urednika i direktora Televizije BiH. Knjigu “Rat uživo“, koju je objavio 2002. godine proglašena je knjigom godine u Bosni i Hercegovini naredne godine. Projekat Dnevnika „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem“ nastavlja 2003. godine. Face TV osniva 2009. godine.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti