Search
Close this search box.

PRAZNIK U SARAJEVU, DOLAZI „XX2 JAZZ FEST“ OD 02. DO 04. NOVEMBRA 2018“!

Za par dana, tačnije 02. novembra u Sarajevu počinje XX2 Jazz Fest, a trajaće do 04. novembra. Koncerti će se održavati u Domu policije i SATR-u, a kao glavni protagonist pojaviće se sarajevskoj publici dobro poznati John Zorn, kao i vrhunski bosansko-hercegovački umjetnici.

 

Kao i prethodnu dvadeset jednu godinu, Jazz Fest ima jednu misiju zacrtanu u svojoj agendi, da bude jedna platforma koja će omogućiti dolazak svjetski poznatih imena iz širokog opusa muzičkih pravaca kako bi excluzivno ovdašnjoj publici približio aktualna dešavanja na ukupnoj World Music sceni, ali i predstavio domaća muzička ostvarenja afirmiranih, ali i manje etabliranih umjetnika. U tome uspjeva nadljudskim naporima u okruženju koje nije naklonjeno ovoj inspirativnoj družini, eh samo da jeste, bila bi to velika stvar.

Kako se čini, u ovoj globalnoj iščašenoj situaciji gdje svako svakome podmeće nogu, sarajevski Jazz Fest je isplivao ili još uvijek isplivava iz živog blata.

Kako kaže sam direktor Jazz Festa, Edin Zubčević: “Pred nama je posebno izdanje najstarijeg muzičkog festivala u našoj zemlji. Ovogodišnji festival smo pripremali kao posljednji, kao završnu izjavu umjetničke direkcije koja ima za osnovni cilj – ponuditi muzičko iskustvo, bez obzira na žanr ili bilo koju sličnu odrednicu. Posebnost ovogodišnjeg izdanja je i treći dio trilogije John Zorn u Sarajevu pod nazivom S onu stranu dobra i zla, što je u našem slučaju vrhunac idealističkog programa.“

U iščekivanju početka XXII po redu Jazz Festa, predstavljamo njegov bogat program. Bitno je ovom prilikom napomenuti da je Jazz Fest ove godine smogao snage organizirati i predprogram koji svojim kvalitetom može konkurirati i glavnom programu.

Pa da krenemo, festival 02.novembra, u sali Doma policije otvara koncert Classic Guide to Strategy (John Zorn) i Insurrection.

John Zorn, dobro poznat publici Jazz Festa, je američki kompozitor, aranžer, producent, saksofonista i multi-instrumentalista sa stotinama albuma kao izvođač, kompozitor i producent različitih žanrova, uključujući jazz, rock, hardcore, klasični, surf, metal, soundtrack, ambient, i improvizovanu muziku. On sadrži različite stilove u svojim kompozicijama, koje identifikuje kao avangardne ili eksperimentalne.

“Insurrection” je intenzivan novi instrumentalni projekat sa čarobnjacima na gitari Julianom Lage i Mattom Hollenbergom, te nevjerovatnim ritmom Trevor Dunna i Kennyija Grohowski. Inspirisani su nekim od najvećih priča XX vijeka, a njihova muzika je nevjerovatno raznovrsna.

Iste večeri nastupa „Nove Cantici per Francesco D'Assisi“ kojeg čine: Julian Lage – gitara Gyan Riley – gitara Bill Frisell – gitara, kao i „Songs for Petra“ u sastavu: Petra Haden – vokal Julian Lage – gitara Jesse Harris – gitara, vokal Jorge Roeder – bas Kenny Wollesen – bubnjevi.

XXX2 Jazz Fest Sarajvo

Petra Haden je američka violinistkinja i pjevačica. Bila je članica grupa That Dog, Tito & Tarantula i The Decemberists, a sarađivala je i sa The Twilight Singers, Beck, Mikeom Watt i mnogim drugima.

Ovu bogatu novembarsku večer upotpunit će Cobra, neobjavljeni, ali snimljen i često izvođen muzički koncept Johna Zorna. Cobra je koncipirana kao sistem sa vrlo detaljnim pravilima, ali bez prethodno dogovorenog redoslijeda izvođenja, i vrsta je “igre” u kojoj u pravilu učestvuje grupa muzičara.

3.novembra publici će se predstaviti MASADA, i to u izvedbama: „The Book Of Angels Special“ (Angels Quartet, Banquet of the Spirits, Klezmerson, Secret Chiefs 3), „The Book Beriah Marathon I“ (Sofia Rei & JC Maillard, Banquet of the Spirits, Lage-Riley, Secret Chiefs 3), te „The Book Beriah Marathon II“ (Klezmerson, Gnostic Trio, Zion 80).

U završnici ovogodišnjeg XX2 Jazz Festa, rezervisana je za Dosterrados, sjajni mix bosansko-hercegovačkih i regionalnih izvođača. U prevodu sa ladina, Dosterrados znači dvozemljaš, termin je koji je za ovaj specijalni program festivala skovao sarajevski rabin Eliezer Papo, a svi muzičari izvodit će repertoar sefardskih pjesama, uz premijerni susret flamenka i sufi tradicije na sceni Jazz Festa.

Koncert će otvoriti duet gitariste Mirze Redžepagića i basiste Daniela Morea, a bit će nastavljen nastupom Barimatanga, gdje će se vokalistici Jeleni Milušić i multiinstrumentalisti Atili Aksoju na sceni pridružiti basista Edvin Hadžić.

U okviru ovog dvosatnog koncerta nastupit će i La Korona, vokalni ansambl koji čine Tijana Vignjević, Anida Isanović, Adelita Kadić, Dunja Kazić, Ajla Smajlović, Vanesa Poturović i Darja Softić-Kadenić, dok će ovaj posebni program festivala biti zaključen triom u kojem će Mirza Redžepagić i Daniel More nastupiti uz vokalistu i svirača neja Almedina Varošanina.

Ne propustite ovogodišnje izdanje XX2 Jazz Fest u Sarajevu nabavite ulaznice i uživajte u njemu dok traje. Pronađite za sebe koncert koji će vam upotpuniti ove zimske dane.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti