Search
Close this search box.

„NIBET FEST 2018“, IZMEĐU TRADICIJE ATRAKCIJE I PREFINJENE TRADICIONALNE NIBET MUZIKE SA KOSOVA!

U  Prizrenu je održan “NIB6ET FEST 2018”, festival tradicionalne muzike, koji je okupio sastave, autore i bendove koji se bave uobličavanjem tradicionalne kosovske, ali i balkanske muzike.

Na festivalu su nastupili: Usta Shemo Berisha – tajfa, “04 Band” – etno pop music,  Usta Shpejtim Gashi – tajfa, Agim Topçideri – saz,  Mefail Šata – kaval.

Hrabar pokušaj preseljenja Nibet Festa na gradsku kaldrmu, po ocjeni organizatora festivala, urodio je plodom. Gradskim trgom su odjekivali zvuci tradicionalne muzike na zurli i goču, i za samo par minuta okupio se veliki broj ljudi koji su uživali, fotografisali i snimali muzičke tajfe. Njihova atraktivna nošnja i snažan zvuk instrumenata izazvali su veliku pažnju.  Prizren je tako dobio novu turističku razglednicu.

“NIBET FEST 2018” “04 Band” – etno pop music

Drugi oficijelni dio festivala je prošao u izuzetnoj izvedbi majstora Sheme Berishe Brodskog nibeta,  muzike koja priča priče iz okoline Gore na Kosovu. Publika u kino sali Bistrica pažljivo je slušala prefinjenu muziku nibeta. Onda je slijedio preokret, pa je rok grupa “04 Banda” odsvirala nekoliko starogradskih albanskih pjesama u akustičnoj formi, koristeći standardne rock instrumente.
Performans na kavalu i sazu, kombinaciju makedonske i turske muzike izveli su muzičari amateri, te je njihov pokušaj nagrađen snažnim  aplauzom i ovacijama.

NIBET FEST 2018” – Mefail Šata – kaval i Agim Topçideri – saz

Na kraju je nastupio majstor usta Shpejtim Gashi. Poznavaoci muzike su lako mogli da prepoznaju „Ogrejala mesečina“, „Sevdo“, „Dejgidi Ace“, „Ederlezi“, i druge popularne numere sa Balkana.

Direktor festivala Masar Šašivarije izrazio je očekivanje da ovaj festival bude uvršten u kulturnu ponudu grada poput drugih velikih festivala Prizrena, kao što su: Doku Festa, NGOMA, i drugi. Također je dodao i to da je ova vrste muzike umjetnost i da nju treba “slušati”, a ne samo posmatrati kao atrakciju.

Na kraju je pohvalio sve muzičare, rekavši da oni zaslužuju da sviraju na međunarodnim festivalima zbog kvaliteta muzike, a ne da budu samo atrakcija “Nacionalne Geografije”.

Oznake: NIBET FEST
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti