Search
Close this search box.

BILJA KRSTIĆ & BISTRIK ORCESTRA ODRŽALI KONCERT U BKC – U, SARAJEVSKA PUBLIKA ISTINSKI UŽIVALA!

U sklopu Baščaršijskih noći, u petak je u BKC-u održan koncert Bilje Krstić & Bistrik Orcestra, na kojm je ova umjetnica prošetala kroz balkanske predjele i njihovu tradicionalnu pjesmu…

 

Prije par večeri, u dupke punoj sali BKC-a održan je koncert Bilje Krstić & Bistrik Orcestra. Bilo je to pravo putovanje tradicionalnom muzičkom baštinom Balkana. Nakon par uvodnih instrumentala koje je izveo orkestar „Bistrik“ na pozornicu je izašla ova sjajna umjenica i poželjela dobro veče svim prisutnim, zahvalila se na pozivu, a zatim je dodala:

„Evo nas ponovo nakon trinaest godina, na ovom festivalu, šta da vam kažem, kažu u Bosni se najlepše peva, mi smo zbog toga izabrali nalepše pesme, napravili smo jedan izbor za koji se nadam da će vam se dopasti. Pevamo pesme koje je nekada neko poslao sa nekog izvora, onda su ih neki pamtili, neki su ih beležili, neki su ih potpisivali, ali su to pesme koje su pravljene dušom, instinktom i srcem, one se tako i pevaju. Zato ćemo mi večeras pevati te pesme i pokazati koliko tradicionalna pesma zaista može da dugo živi i da se vrlo rado izvodi i lepo peva.  Pa idemo tom rekom tonova koji dodiruju sva naša čula.Pre mnogo godina u Skoplju smo imali mislim prvi nastup, mislim da je to bila 2001. godina, i u prvim redovima na Skopskom letu i u prvim redovima bio je jedan momčić koji je stajao uz samu scenu i tako lepo pevao da sam ga i ja čula na sceni, nisam ni slutila da će to biti jedan od najboljih pevača ikada, on se zove Toše Proeski. Sa Tošom sam snimila pesmu „Jovano Jovanke“ to je bila njegova velika želja na njegovom albumu „Ožilak“, a inače ova pjesma se nalazi na našem stalnom repertoaru… večeras hajde da otpevamo „Jovano Jvanke“ …“

Photo by Eldar Muhić – Krstić & Bistrik Orcestra – BKC Sarajevo

Prije godinu dana Bilja Krstić & Bistrik Orcestra objavili su poslednji album „Svod“ objavila ga je engleska izdavačka kuća Music iz Londona. Govoreći o tom albumu ova vrsna umjetnica podsjetila je na ostvarenu saradnju sa Boškom Jovićem, gitaristom iz Sarajeva koji je za taj album odsvirao muziku za pjesmu „Kraj potoka bistre vode“, te je na oduševljenje sarajevske publike istu i otpjevala uz pratnju Bistrik orkestra.

Ovacije su se nizale i prije i poslije svake numere, sarajevska publika je dobar domaćin i zna nagraditi dragog gosta, a Bilja i njen orkestar nošeni emocijama dobre pjesme davali su sve od sebe da ove baščaršijske noći budu ugođaj za sve ljubitelje tradicionalnog melosa.

„Niz polje idu babo sejmeni“ je bila naredna nemera koju je ova umjetnica otpjevala uz pratnju orkestra, ali i uz izražene emocije prisutnih u BKC-u. Izvodeći ovu numeru, orkestar je svojim muziciranjem i horskim pjevanjem davao osjećaj da si negdje između, ni na nebu ni na zemlji.

Photo by Eldar Muhić – Bilja Krstić & Bistrik Orcestra – BKC Sarajevo

Na repertoaru su se našle i pjesme: „Oj Moravo moje selo ravno“, zatim „Veliko narodno oro“, „Pletenica“ koju je u solo varijanti na gitari izveo Slobodan Božanić, a zatim je izvedena pjesma „Svu noć mi bilbil prepeva“, stara pjesma sa Kosova, a također izvedeno je i Kalajdžijsko kolo.

Kroz cijeli koncert Bilja je komunicirala sa publikom ne samo pjesmom već i kazivanjem zanimljivih anegdota, tako je uspričala kako su jednom prilikom njenu kćerku pitali u školi „Šta tvoja mama sad peva? Ona im je rekla: moja mama peva samo prirodne pesme“…  , a svi znamo kakve su te prorodne pesme one imaju dušu. Nakon ove anegdote, Bilja je otpjevala divnu numeru porijeklom iz Vranja „Ne goni konja mori momiče“ iz filma Zona Zamfirova.

„Sledeća pesma je iz Vranja, za nju smo napravili i spot, to je lepa priča, intimna priča … uživajte“, poručila je Bilja dok su prvi taktovi Dimitrijo, sine Mitre već zauzimali svoj prostor.

Jano mori sevdalinko“ je bila naredna numera koju je ova umjetnica izvela uz pratnju Bistrik orcestra bila je makedonska pesma Jano mori sevdalinko

Biljana Krstić iskoristila je priliku da čestita rođendan svom kolegi Milanu Vašaliću, nakon čega su odsvirali i otpjevali pjesmu Smilj Smiljana. Nakon ove pjesme Bilja se sjetila legendarne Esme Redžepove koju je sjajno pevala ova makedonska umjetnica u čiju je čast otpjevala Chaje Shukarije, sa posvetom svom ocu.

Za kraj ove čarobne večeri,  nakon dugotrajnog bisa koji je trajao nekoliko minuta Bilja je izašla na daske, naklonila se i zahvalila sarajvskoj publici i poručila „Nisam sigurna da li ču ja to znati i moći otpevati s obzirom da sam izgubila glas, ova pesma ima nalepšu poruku čut ćete“. Evo srcu mom radosti zapjevala je iz duše Bilja … evo želje moje za kojom sam odavno čezno…. ne plačite oči čarne sinoć ste ga gledale … ne venite, usne rujne sinoć ste ga ljubile  …

Photo by Eldar Muhić – Bilja Krstić BKC Sarajevo

Tako se Bilja sa svojim Bistrik Orcestra prošetala balkanskim vrletima, kroz tradicionalnu pjesmu i očarala sarajevsku publiku, od makedonskog ora do moravske pesme, kosovske tradicionalne pjesme i na posljetku sevdaha kojim je razgalila duše prisutnih ova izvrsna srbijanska umjetnica  …

Nakon koncerta Biljna Krstić dala je kratku izjavu za DertMusic: „Mnogo mi je drago da smo ponovo nakon trinaest godina u Sarajevu, atmosfera je bila jako vrela, i da publika sa istim žarom kao i tad, verovatno to nije ista publika, ali sa istim tim nekim poštovanjem prema tradicionalnoj muzici, a publika kao da je doktorirala kako treba da se ponaša kada se slušaju tradicionalne pesme. Zaista jedno divno druženje, fantastično veče, moje je srce puno, i ja sa pesmom idem za Beograd“.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti