Search
Close this search box.

BAŠČARŠIJSKE NOĆI POZIVAJU VAS NA KONCERT BILJANA KRSTIĆ & BISTRIK ORKESTARA!

Na Festivalu Baščaršijske noći će u petak, 13. 07. u 21:00, sat u velikoj dvorani BKC-a nastupiti Biljana Krstić, profesor muzike i pjevačica koja je na umjetničkoj sceni prisutna već dugi niz godina.

 

Biljana Krstić, bila je dio grupa “Suncokret” i “Rani mraz”, (u grupi Rani mraz je nastupala sa Đorđem Balaševićem). Nakon toga započinje solo karijeru, izdaje nekoliko pop albuma, a iza sebe ima preko 170 koncerata održanih širom svijeta. Svjetsku slavu stekla je kao vokalni solist orkestra “Bistrik” sa kojim izvodi muziku koja je nastala spajanjem savremenog aranžerskog postupka i tradicionalne muzike. Glase za jedan od najpoznatijih etno-sastava u Europi. Godine 2003. je s orkestrom radila na muzici za film “Zona Zamfirova”.

Muzika koju izvodi Bilja Krstić prestavlja fuziju tradicionalne etno muzike, a cappela pjesama sa elementima improvizacije i modernog muzičkog pristupa. Ona nastoji da transformiše folklorne pjesme u savremenu muziku, te da ponovo učini popularnim zaboravljenu tradicionalnu muziku. Zahvaljujući svojoj scenskoj pojavi i predivnom glasom nastupila je na preko 200 koncerata širom svijeta. Između ostalih, nastupila je  i na Festivalu Sao Paolo 2005. godine kao članica „Mediterano orkestra“ kojeg čini 25 vrhunskih muzičara iz cijelog svijeta. Njen treći album „Tarpoš“ je izdat u Evropi 2007. i postigao je veliki uspjeh.

BiljanI Krstić & “Bistrik Orcestar”

O BiljanI Krstić

Ova sjajna umjetnicaje profesorica muzike i pjevačica, a na sceni je prisutna već dug niz godina. Biljana Krstić pjevačku karijeru je započela u grupama „Suncokret” i “Rani mraz” (u grupi Rani mraz je nastupala sa Đorđem Balaševićem). Nakon što je grupa Rani mraz prestala sa radom, nastavila je solo karijeru, a prvi album je objavila 1983. godine. Objavila je tri albuma pop muzike. Također je komponovala brojna muzička djela za predstave koje su izvođene u Beogradskom nacionalnom teatru. U međuvremenu je diplomirala na Muzičkoj akademiji i počela je raditi kao muzički urednik na Radiju Beograd. Više od 30 godina je muzička urednica Prvog programa Radio Beograda. Nakon uspješne karijere u pop muzici Bilja Krstić je odlučila da snimi album muzike koja joj je bila bliska još od djetinjstva. Biljana je slijedila svoje najdublje afinitete i više od pet godina je skupljala autentične video i notne zapise izvorne muzike. Uglavnom je riječ o rijetko izvođenoj i većinom neobjavljenoj muzici iz južne Srbije, Timočke krajine, Kosova, Makedonije, Bugarske, Mađarske i Rumunije. Rezultat tog rada su albumi “Zapisi” i “Bistrik”, koji su nastali spajanjem suvremenog aranžerskog postupka i tradicionalne muzike. Biljana je 2001. godine zajedno s kolegama s Fakulteta muzičke umjetnosti osnovala orkestar “Bistrik”, koji je postigao velike uspjehe u u svijetu. Godine 2003. je s orkestrom radila na muzici za film “Zona Zamfirova”. U martu 2007. godine se na evropskom tržištu, u izdanju nemačke izdavačke kuće Intuition – Schott music, pojavio i treći CD pod nazivom “Tarpoš.

Ulaz na koncert je slobodan, besplatne ulaznice se preuzimaju na blagajni BKC-a svaki dan osim nedjelje u periodu od 10 do 17 sati.

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti