Search
Close this search box.

XX2. JAZZ FEST SARAJEVO, EARLY BIRD ULAZNICE U PRODAJI, U FOKUSU JOHN ZORN, ALI I DOMAĆI UMJETNICI!

Počela je rana prodaja festivalskih ulaznica koje omogućavaju prisustvovanje obimnom koncertnom programu koji će Jazz Fest Sarajevo realizirati u periodu septembar-novembar, a uključivat će koncerte bosanskohercegovačkih, regionalnih i međunarodnih umjetnika.

Novina je da će Jazz Fest Sarajevo ove godine osim glavnog festivalskog programa u novembru, 1. septembra organizirati koncert francuskog benda AutorYno kao dio ekskluzivne koncertne serije The Stone in Europe, dok će u oktobru biti realiziran program Dosterrados koji će predstaviti različite umjetnike iz Bosne i Hercegovine u izvedbi sefardskog repertoara. Osim u Sarajevu, ovaj program će Jazz Fest Sarajevo odvesti i u druge gradove Bosne i Hercegovine.

Tokom 2. i 3. novembra u okviru XX2. Jazz Festa Sarajevo bit će održani koncerti završnog dijela trilogije John Zorn u Sarajevu, program Beyond Good and Evil koji će predstaviti 6 koncerata na kojima će nastupiti ukupno 16 ansambala izvodeći muziku jednog od najznačajnijih savremenih američkih kompozitora, dok će od 1. do 3. novembra regionalni umjetnici nastupiti u okviru klupskog Late Nite Stage programa.

Festivalsku ulaznicu koja je u prodaji tokom early bird perioda predstavljat će akreditacija sa slikom koja omogućava prisustvovanje svim nabrojanim programima. Akreditacija će biti izdavana na ime i neće biti prenosiva.

Programi će biti predstavljeni u Domu policije i Sartru, mnogi od njih bit će svjetske premijere. Posebna atrakcija je svjetska premijera Angels Quarteta, koji će otvoriti program The Book of Angels Special, a posebno je kreiran za publiku Jazz Festa. Program će 2. novembra predstaviti 5 programa organiziranih u 3 cjeline, dok će trećeg novembra biti predstavljeno 11 ansambala u 3 programske cjeline.

Design by Chippy – from Jazz Fest Sarajevo

Treći novembar je u cjelosti posvećen znamenitom djelu Johna Zorna MASADA, koji čini ukup no 613 kompozicija. Festivalsko finale će činiti 7 ansambala koji će u maratonskom koncertu izvesti kompozicije iz treće knjige Masade, The Book Beriah, i predstaviti ne samo neke od najljepših kompozicija Johna Zorna već i neke od najznačajnijh muzičara našeg vremena. U okviru programa Beyond Good and Evil ukupno će nastupiti 38 muzičara iz Amerike, Argentine, Brazila, Japana i Meksika.

 

Posebnu draž ovogodišnjem festu daje činjenica da je poznata njujorška dizajnerka Chippy dizajnirala plakat za festival. Naime, u okviru najave Jazz Festa, predstavljen je i plakat glavnog programa festivala, programa Beyond Good and Evil kojim najstariji muzički festival u Bosni i Hercegovini predstavlja opus američkog kompozitora Johna Zorn, a kojeg je uradila njujorška dizajnerka Chippy.

Chippy ima vlastiti studio koji radi na grafičkim rješenjima različitih filmskih, muzičkih i web projekata. Sarađivala je sa umjetnicima kao što su muzičari Lou Reed, John Lurie, Medeski Martin & Wood, Dave Douglas, Erik Friedlander, Colin Stetson, Brian Carpenter ili reditelji poput oskarom nagrađene dokumentaristice Avive Slesin ili Casper Wong.

Ekskluzivna je dizajnerica izdavačke kuće Tzadik Johna Zorna, sa kojim je radila na brojnim projektima i kreirala zadivljujuće maštovite prizore. Njezino su djelo i izvrsni Chippy Charmers, začuđujući karakteri popularnog Zornovog projekta The Dreamers.

Kompleti ulaznica su u prodaji od kraja juna, kada je objavljen program koji će se ove godine realizirati od 1. septembra u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Ove godine Jazz Fest Sarajevo će svojoj publici ponuditi niže cijene ulaznica nego prethodnih godina.

 

 

 

 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti