Search
Close this search box.

AHMET ERDOĞDULAR ODRŽAO KONCERTNI PERFORMANS U SARAJEVU, ALI I WORKSHOP NA KOJEM JE PREDAVAO TEHNIKE PJEVANJA I SVIRANJA!

U sklopu „Baščaršijskih noći 2018“ u velikoj sali BKC-a, u petak navečer održan je koncert najuticajnijijeg vokaliste klasične muzike današnje Turske, Ahmet Erdoğdular, koji je predvodio quartet kojeg čine njegov otac Omer Erdoğdular, Derya Türkan i Serkan Mesut Halili.

 

Četvrte noći festivala „Baščaršijskih noći“ na velikoj pozornici BKC-a, sarajevskoj publici predstavio se poznati turski vokalista sufi muzike Ahmet Erdoğdular koji je prepoznatljiv po svom glasu, sofisticiranoj etici i repertoaru u kojem je dominantna sufi muzika.

Photo by Eldar Muhić – Omer Erdoğdular Naj

Turski umjetnici su se predstavili četverodjelnim koncertom u kojem su izveli djela klasične sufi muzike, zatim su izveli nekoliko balkanskih pjesama, u Turskoj značajnih po tome jer su nastale na tlu turske, ali su djela kompozitora sa Balkana.

Nakon toga, Ahmet Erdoğdular je izveo nekoliko vokalno instrumentalnih improvizacija značajnih za opus klasične muzike Turske. Također ovaj značajni turski umjetnik izveo je  nekoliko numera koje uključuju narodnu muziku Istambula, a koncert je završio sa fasu kod nas poznatoj kao klasična turska operna svita.

Sarajevska publika je gromoglasnim aplauzom i ovacijama nagrađivala svaki nastup ovih vrhunskih umjetnika.

Photo by Eldar Muhić -Derya Türkan

Inače, Ahmet Erdoğdular je baštinik razvoja i očuvanja klasičnog stila turske muzičke tradicije, te je profiliran ka očuvanju klasičnog stila otomanske muzike, sa posebnim osvrtom na spajanje muzike i poezije.

Omer Erdoğdular, jedan je od najpoznatijih muzičara na tradicionalnom instrumentu ney, Ahmet je na koncertu svirao perkusije- tarabuk i def, uz vokalno scenski performans, a Serkan Mesut Halili performirao je na mističnom istočnjačkom instumentu kanun.

Photo by Eldar Muhić – Serkan Mesut Halili

Nakon održanog koncerta, jučer i danas ovaj sufi umjetnički misionar svoj boravak u Sarajevu koristi za održavanje dvodnevnog workshopa kojim je imao za cilj mladim muzičarima polaznicima prezentirati praktično korištenje teorije muzike, intonacije i modalnog repertoara analize i tumačenja svjetski poznatih turskih majstora iz branše.

Također, polaznici ovog workshopa podučavani su  o makamu, repertoaru, improvizaciji i tehnikama ukrašavanja, prvenstveno za instrument nay, ali i druge srodne instrumente.

Oznake: SUFY MUSIC
Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti