Search
Close this search box.

WORLD STAGE-U ZA „KOVILJE”, ”SZENE” HALL U BEČU OČEKUJE SANELA MARIĆA MARU!

Mostarac melanholičnog glasa, majstor čežnje, kantautor Sanel Marić Mara  sa svojom expedicijom majstora zvuka za koji dan spremaju kofere i putuju put Wiene gdje će na internationalnom stageu predstaviti svoj posljednji rad „Kovilje“, ali publiku podsjetiti i na VasDuh kako bi udahnuli i melodiju tog vremena.

 

MARA i njegov muzički izražaj se svrstava u IndieScenu koja se razvija  u Americi početkom 80-ih godina 20. stoljeća, što podrazumjeva independent ili ti nezavisno bavljenje umjetnšću – muzikom na ukupnoj World Music Sceni.

Vjetar u leđa mu je puhnuo kada je u proljeće prošle (2017. godine) snimio svoj posljednji album „Kovilje“ koji je, kada se zavrtilo na digitalnom formatu, po uzrečici „dobar glas se daleko čuje, a dobar sound još dalje plovi“ sa Brotnjica dospjelo do Brodwaya.

Otvarajući svoju turneju nakon albuma „Kovilje“ Mara i družina svirat će, ni manje ni više, u jednoj od najpoznatijih koncertnih hala današnjice ”Szene” u Beču i to 20. aprila ove godine.

Photo by Sead Šašivarevic Mara / Kovilje

Zapravo, radi se o prvom pravom Marinom izletu na evropski, ali i svjetski stage gdje će na jedan profesionalan način imati priliku prezentirati sav svoj dosadašnji rad, a momentum i ukupni filing daju mu za pravo napokon da i Mara stane na World Stage jer on ne da to zaslužuje, već on tu i odavno pripada, samo će to sada potvrditi ovim nastupom.

”Sanel Marić Mara – Wiener Sevdah & Friends”, je naziv pod kojim će se sam koncert održati, a za koji vlada veliko interesovanje, tim više jer će se isti, kako je već rečeno, održati u prestižnoj koncertnoj hali ”Szene” u Beču u kojoj su natupala najznačajnija imena u posljednjih 25 godina od kako scena postoji. Tu se održavaju žive izvedbe vrhunskih austrijskih, ali i internacionalnih muzičkih igraća.

Unikatnost Mare kao umjetničke pojave na bosansko-hercegovačkoj, ali i ukupnoj, muzičkoj sceni ogleda se u tome što je se njegov rad temelji na autorstvu i autentičnosti promociji starih pjesnika kojima je udahnuo novo vrijeme na VaSduhu, i mladih profiliranih pjesnika urbanog procodea čija je poezija reklo bi se svevremena.

 

Povodom ovog, reklo bi se, izleta u Wienu, Mara je dao izjavu za DertMusic:

„Upravo me je nazvao drag čovjek, novinar i veliki ljubitelj muzike koju stvaram gosp. Emil Karamatić. Kaže, “Rekoh ti ja Mara da ova tvoja muzika zaslužuje prestižna mjesta, još prije skoro 10 godina i evo bio sam u pravu. Zato sam te i nazvao da ti čestitam i potvrdim ono što sam davno svima govorio”. Divan je osjećaj znati da neko, negdje, izvan naših granica prepozna ljepotu zvuka, pjesme pa i tišine u onome što radimo i u čemu smo istrajni. To nama u bendu mnogo znači i u ovim instant vremenima daje dodatnu snagu i potvrdu da lijepo može, treba i mora opstati. Ritam sekciju čine bubnjar Jasmir Slijepčević Boske i basista Marko Jakovljević, klavijature Dario Lukić, ritam gitara i vokal Sanel Marić Mara. Posebno mi je drago što je s nama i producent Kovilja, Đani Pervan koji će pomoći da zvuk Kovilja i Vasduha na bini i u sali bude kompletan, pun i savršen, jer mislim da je konačno došlo vrijeme da sve ove pjesme budu prezentovane onako kako to i dolikuje jednoj svjetskoj produkciji“.

Podsjećamo ”Kovilje”, sadrži 14 pjesama, a producent ovog remek djela je majstor svog zanata Đani Pervan, a master albuma je uradio Kai Blankenberg. Nakon objavljivanja u Songtrustu (New Yorku) u SAD-u, album bilježi rastući uspjeh diljem svijeta.

Koncert Sanela Marić Mare održat će u Beču u hali  Szene” 20. aprila  sa početkom u 20h., a ulaznice možete obezbjediti putem online rezervacije.

 

Podijelite:

Podijelite

Posljednje novosti